تنگی شریان گردن (کاروتید)
بیماری شریان کاروتید (تنگی شریان کاروتید)
تنگی شریان کاروتید که بیماری شریان کاروتید نیز نامیده می شود، وضعیتی است که می تواند منجر به سکته مغزی شود.
در طی تنگی شریان کاروتید، پلاک درون شریان ایجاد میشود و جریان طبیعی خون را در شریان مسدود می کند. یکی از گزینه های درمانی برای تنگی شریان کاروتید یک روش جراحی به نام اندارترکتومی است.
تنگی شریان کاروتید چیست؟
تنگی شریان کاروتید زمانی اتفاق میافتد که شریان کاروتید (یکی از شریان های بزرگ دو طرف گردن) مسدود میشود.
انسداد از ماده ای به نام پلاک (رسوبات کلسترول چرب) تشکیل شده است. هنگامی که پلاک، جریان طبیعی خون را از طریق شریان کاروتید مسدود می کند، فرد در معرض خطر بیشتری برای سکته قرار میگیرد.
ایجاد پلاک در شریان، آترواسکلروز نامیده می شود.
هر انسان، دو شریان کاروتید دارید - یکی در هر طرف گردن.
اینها شریان های بزرگی هستند که خون را به مغز، صورت و سر شما می آورند. هنگامی که آنها سالم هستند، این شریان ها صاف و باز هستند، مانند لوله تمیزی که جریان آزاد مایع را بدون هیچ مانعی امکان پذیر می کند.
سیستم گردش خون بدن ، شبکه ای از لوله هاست که خون (حاوی مواد مغذی و اکسیژن) را به تمام قسمت های بدن می رساند.
فرد ممکن است در یکی یا در هر دو طرف دچار تنگی شریان کاروتید شوید.
این وضعیت می تواند در طول زمان بدون مراقبت های پزشکی بدتر شود و منجر به سکته مغزی با عوارض شدیدی شود که می تواند شامل مرگ شود.
علل و عوامل خطر تنگی شریان کاروتید چیست؟
عوامل متعددی وجود دارد که می تواند شانس ابتلا به این بیماری را در طول زمان افزایش دهد. برخی از اینها عواملی هستند که می توانید آنها را تغییر دهید. برخی به عوامل دیگر کمک می کنند و آنها را تشدید می کنند:
- سیگار کشیدن و استفاده از محصولات تنباکو.
- داشتن چاقی
- شیوه زندگی کم تحرک.
- فشار خون بالا (فشار خون بالا).
- کلسترول بالا.
- دیابت.
- سن.
علائم تنگی شریان کاروتید چیست؟
تنگی شریان کاروتید می تواند باعث سکته شود.
§ نوعی از سکته مغزی که معمولاً به علت تنگی کاروتید اتفاق میافتد، تکههایی از پلاک آترواسکلروز (یا پلاکتهایی که روی پلاک تشکیل میشوند) است که به مغز پرتاب میشوند. این نوع سکته مغزی، سکته مغزی "ایسکمیک" نامیده می شود و جریان خون بخشی از مغز فرد را قطع می کند. وقتی این انسداد دائمی باشد، سلولها یا نورونهای مغز شروع به مردن میکنند.
§ حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یک "سکته کوچک" است که تنها انسداد موقت یک شریان مغزی کوچک از پلاک و/یا پلاکت است. برای بسیاری از افراد، TIA واقعه ای قبل از سکته مغزی ایسکمیک است.
در نتیجه، بسیار مهم است که در اسرع وقت به دنبال درمان باشید تا از مرگ سلولی جلوگیری شود.
علائم سکته مغزی چیست؟
علائم TIA یا سکته مغزی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- افتادگی یک طرف صورت
- گفتار نامفهوم یا مشکل در ساختن کلمات و برقراری ارتباط با دیگران.
- از دست دادن بینایی در یک چشم با تجربه سایه تیره روی میدان دید.
- از دست دادن احساس در یک طرف بدن
- از دست دادن قدرت عضلانی و ضعف در یک طرف بدن.
اگر تنگی شریان کاروتید دارید که باعث سکته نشده است، ممکن است متوجه هیچ علامتی نشوید.
تنگی شریان کاروتید چگونه تشخیص داده می شود؟
1- اولتراسوند:
که سونوگرافی دوبلکس نیز نامیده می شود، این نوع آزمایش از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از ساختارهای داخلی بدن شما استفاده می کند. سونوگرافی یک آزمایش بدون درد است ! سونوگرافی برای مشاهده چگونگی جریان خون در شریانها و یافتن مکانهایی که ممکن است شریانها مسدود یا تنگ شده باشد، استفاده میشود. انجام سونوگرافی در این مرکز، در همان روز ویزیت قابل انجام است.
2- آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری (CTA):
با استفاده از یک اسکنر سی تی - دستگاهی که از اشعه ایکس برای ایجاد تصویری دقیق از اندام های داخلی استفاده می کند در طول این آزمایش، ماده حاجب به جریان خون شما تزریق می شود که به نشان دادن هرگونه انسداد روی تصاویر کمک می کند.
3- آنژیوگرافی مغزی:
این نوع آزمایش تشخیصی شامل استفاده از یک کاتتر برای ورود به شریانها و مشاهده دقیق انسداد است. همچنین در این آزمایش، مواد حاجب را مستقیماً به شریانهای شما تزریق میکند تا بتواند جزئیات شریان را ببیند.
4- آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA):
روشی مشابه سی تی اسکن اما بدون استفاده از اشعه ایکس، این آزمایش تصاویر دقیقی از شریان ها را ارائه می دهد. این یک آزمایش تصویربرداری غیر تهاجمی است.
تنگی شریان کاروتید چگونه طبقه بندی می شود؟
تنگی شریان کاروتید به طور کلی به سه گروه خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شود.
انسداد خفیف انسدادی است که کمتر از 50٪ باشد. این بدان معناست که کمتر از نیمی از شریان شما مسدود شده است.
انسداد متوسط بین 50 تا 79 درصد است.
شدیدترین طبقه بندی شامل انسداد بیشتر شریان است - از 80٪ تا 99٪.
تعیین میزان شدت تنگی شریان، یکی از مواردی است که جراح میتواند درمان مناسب را توصیه کند.
جلوگیری از ایجاد تنگی شریان کاروتید:
با افزایش سن، خطر ابتلا به تنگی شریان کاروتید افزایش می یابد.
مهمترین کاری که می توانید برای جلوگیری از این عارضه و عارضه ای مانند سکته مغزی انجام دهید، حفظ یک سبک زندگی سالم است.
ورزش کردن، خوردن غذاهای سالم و سیگار نکشیدن همگی نمونه هایی از یک سبک زندگی سالم هستند.
ویزیت های منظم با متخصص عروق یا متخصص مغز و اعصاب ( نرولوژیست) را فراموش نکنید تا از وضعیت خود اطمینان حاصل کنید.
تنگی شریان کاروتید چگونه درمان می شود؟
هدف اصلی درمان تنگی شریان کاروتید متوقف کردن پیشرفت بیماری است. این با اصلاح سبک زندگی از جمله رژیم غذایی سالم، ورزش و ترک سیگار شروع می شود و بر اساس نظر پزشک دارودرمانی نیز گاها شروع میشود.
در موارد شدیدتر و یا مواردی که باعث علائم TIA یا سکته مغزی می شوند، پزشک ممکن است از یک روش جراحی به نام "اندارترکتومی کاروتید" برای برداشتن پلاک از شریان کاروتید از طریق یک برش استفاده کند.
در روش دیگر، جراح شما ممکن است یک استنت را از طریق کشاله ران به درون بدن وارد کند و به سمت شریان کاروتید که مسدود شده است برساند. اسنتن درون شریان قرار میگیرد و شریان را باز نگه میدارد.
اینکه کدام روش جراحی نفع بیشتر و ضرر کمتری برای بیمار دارد، با معاینه و ررسی تمام شرایط برآورد میشود و آنگاه ، جراح عروق تعیین می کند که کدام یک از این روش ها برای هر فردی که به درمان بیماری کاروتید نیاز دارد، بهترین است.
همه تنگی های کاروتید به درمان جراحی یا مداخله ای نیاز ندارد! زیرا این روش ها، خود با خطر همراه هستند! جراحان تنها زمانی روشهایی را به افراد توصیه میکنند که خطر تنگی شدید و/یا سکته مغزی از خطر عمل بیشتر شود.
تنگی شریان کاروتید - علل تنگی شریان کاروتید - عوامل خطر تنگی شریان کاروتید - علائم و نشانههای تنگی شریان کاروتید - تشخیص تنگی شریان کاروتید - درمان تنگی شریان کاروتید - پیشگیری از تنگی شریان کاروتید - تاثیرات روانی و جسمی تنگی شریان کاروتید - مراقبت اورژانسی از تنگی شریان کاروتید - تشخیص زودرس تنگی شریان کاروتید - مشاوره درباره تنگی شریان کاروتید - مراقبتهای پس از درمان تنگی شریان کاروتید - روشهای جدید درمان تنگی شریان کاروتید - آموزش به بیماران و خانوادهها در مورد تنگی شریان کاروتید - پیگیری بیماران پس از درمان تنگی شریان کاروتید - نقش غذا و تغذیه در پیشگیری و مدیریت تنگی شریان کاروتید - مشاوره با متخصص درباره تنگی شریان کاروتید - استفاده از داروهای ضد تنگی - علایم خطرناک تنگی شریان کاروتید - توجه به تغییرات پوستی و رنگ پوست در تنگی شریان کاروتید - استفاده از ماساژ و فیزیوتراپی در درمان تنگی شریان کاروتید-خانم-واریس پا-علت واریس-واریس صورت-درمان واریس-درمان بدون عارضه-درمان بدون عمل جراحی واریس-درمان دارویی تنگی رگ ها-فنر زدن رگ ها-سونوگرافی واریس- سونوگرافی توسط خانم-آنژیو رگ بسته-آنژیو پا-درمان پای دیابتی-